Mejse har fået arbejdsro

Mejse i køkkenet

Hver dag går hun sin faste runde i de lange gange og ordner kaffemaskiner i de små the-køkkener hos Hillerød-virksomheden Foss, som Glad Fonden har et partnerskab med.

Mejse har været igennem et praktikforløb hos Glad Erhverv og er i dag ansat i et fleksjob.

"Jeg har aldrig været god til at sige fra og erkende egne begrænsninger. Det er først nu, efter jeg er kommet i kontakt med Glad Mad (som er en del af Glad Fonden), at jeg er i stand til at sige nej og ikke gå ud over mine begrænsninger. I denne ansættelse er der plads og rum til, at jeg kan trække mig tilbage og sidde alene i ti-minutter, hvis jeg har brug for det i forhold til min sygdom. Og så har jeg lov til at øve mig i at finde det tempo, der netop passer til mig som person. Dét er det, Glad kan gøre for mig", forklarer Mejse Leth.

Siden årene som teenager har hun haft en enorm energi. Eksempelvis kunne hun ”køre” på i flere døgn uden at få søvn. Det kom til udtryk på mange forskellige måder. Men modsat andre på samme alder kunne Mejse føle, at hun på en eller anden måde var anderledes. Dog uden helt at forstå forskellen.

Hun blev uddannet ved Rytmisk Konservatorium og foruden sit job i en stilling på halv tid som underviser af børn i en musikskole, tog hun rundt i landet og gav koncerter.

En dag knækkede filmen og hun gik ned med stress, selv om hun kun arbejdede i 15 timer om ugen.

"Jeg blev klar over, at der var noget galt, men ikke hvad. Jeg kunne ikke selv finde ud af, hvad der gør, at jeg fungerer på et arbejdsmarked."

Hun måtte så droppe jobbet. Senere prøvede hun andre fag, da hun troede nedturen hang sammen med, at hun ikke egnede sig til at undervise. Det blev til forskellige jobs, men da hun holdt meget af børn, blev hun meget glad for en ansættelse i en børnehave med en arbejdstid på 30 timer om ugen.

Denne gang følte hun, at nu var hun havnet på den rette hylde og kunne klare arbejdet. For at få overskud til jobbet, droppede hun mange fritidsaktiviteter og kunne kun orke at se venner og familie i social sammenhæng én gang om måneden.

"Jeg kunne ikke selv styre mit energiniveau. Og selv om jeg var en stabil arbejdskraft, så kollapsede det hele, hvis jeg kom op på det, der svarede til fuld arbejdstid."

Også arbejdet i børnehaven var for meget for Mejse, og hun måtte ufrivilligt holde op. I den periode blev hun testet for ADHD, men det fejlede hun ikke. Dermed havde hun stadig ikke en diagnose på, hvorfor hun havde så svært ved at fungere på arbejdsmarkedet i et job endda på et begrænset timetal. De næste mange år – nærmere bestemt i godt ti år - gik det ud og ind af arbejdsmarkedet i forskellige jobs som hjemmehjælper til ansat i butik.

LETTELSE AF FÅ STILLET DIAGNOSE

I mere end 17 år var det en kamp for Mejse at komme ud af døren og på arbejde. I hele hendes arbejdsliv har hun været ramt af stress hele seks gange.

"Jeg kunne ikke, som nu, selv bestemme hvornår min energi kommer. Jeg var så spontan, at jeg ikke kunne planlægge mit liv. Og energiniveauet kunne variere fra time til time. Det var ikke til at overskue længere", fortæller Mejse.

Foruden at skulle slås med stress-problemer følte hun også stor skyldfølelse og skam over ikke at kunne fungere normalt i et job.

Derfor besluttede hun sig for at kontakte en psykiater. Og det viste sig at være den rigtige løsning. Endelig fik hun stillet en diagnose på sin sygdom: Bipolar 2. Med andre ord, var hun maniodepressiv.

"Det var både en lettelse og en sorg at få stillet diagnosen. Det var dejligt at få bekræftet, at det ikke var min skyld, men en sygdom. Samtidig var det ikke rart at få diagnosen og så vide, at sådan her bliver det resten af mit liv."

Hun kom i medicinsk behandling og fik samtaleterapi, og det hjalp hende meget. I dag gør medicinen, at hun eksempelvis kan passe sit arbejde på Foss i Hillerød, selvom der stadig er mange og store udfordringer.

VIL SLÅ ET SLAG FOR GLAD

I dag er Mejse ansat i fleksjob i Glad Mads afdeling hos virksomheden Foss i Hillerød.

Her fungerer Mejse Leth så godt, at hendes ugentlige arbejdstid er oppe på 14 timer om ugen.

"Jeg startede med en ugentlig arbejdstid på seks timer, og er nu oppe på 13-14 timer. Og det fungerer for mig", fastslår Mejse.

Hendes arbejdstid er skræddersyet til hende. Det kan lade sig gøre, fordi hun er tilknyttet Glad Fonden. Ifølge Mejse bliver der taget godt hånd om hende i Glad, der har hjulpet hende meget i hendes vej tilbage til arbejdsmarkedet, som er gået via et afklaringsforløb hos Glad Erhverv.

"Det er nogle gode arbejdsfunktioner, de har fundet frem til mig. Og de passer fint til netop mig. Jeg kan godt lide at arbejde alene og stå til ansvar for mit eget arbejde. Men det at vi er et team i Glad Mad giver åbenlyse fordele for hver enkelt – især er Glad Erhverv gode til at vise hver enkelt af deres medarbejdere stor tillid, og de tror på os. Det er helt klart dem, der hjælper mig med at få sat ord på mine vanskeligheder og situation, og hjælper mig til at målrette en indsats, så den passer lige præcis til mig."

Selv vil Mejse gerne gå foran som forgangskvinde, når det drejer sig om at få fremtidige borgere med hendes sygdom i et afklaringsforløb hos Glad Erhverv.

"Glad er også til for os med et usynligt handicap. Glad gør en forskel i den måde, jeg er kommet videre på i mit liv," slutter Mejse Leth.

I Glad Fonden kan alle noget!

Glad Erhverv tilbyder individuelt tilrettelagte afklarings- og opkvalificeringsforløb for personer med nedsat funktionsevne både internt hos Glad Fondens egne virksomheder og hos eksterne virksomheder. Læs mere her.